Doktorlar Forumu

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biyokimya Uzmanının Rutin Bir Günü Nasıl Geçer ?
#1
Biyokimya uzmanının rutin bir günü nasıl geçer?

Sabah laboratuara gelinir. Teknisyenlerde selamlaşmanın ardından, cihazların başına geçilir.
Öncelik biyokimya cihazına verilir genelde. Yaklaşık 30 testin çalışılan kontrol değerlerine bakılır. Westgard kurallarına uymayanlar not edilir. Kalibrasyon verilir veya varsa başka problemler çözülür, olmadı kit değiştirilir. Tekrar kalibrasyon kontrol yapılır. Cihazdan emin olunduktan sonra hasta yüklemeler başlar.
Tam kan cihazının kontrolü zaten teknisyen arkadaş tarafından çalışılmış, çıktısı masaya konmuştur. Kontrol edilir. Genelde tam kan cihazı iyiyse, sorunsuz çalışır. Sadece gün içinde yıkama-bakım işleri yapılmalıdır.
Hormon cihazına geçilir. Hormon cihazları genelde yavaş fakat stabil cihazlardır. Kalibrasyon ve kontrol açısından çok sıkı takip gerektirmez. Süresi dolan kalibrasyonlara bakılıp yaptırılır. Haftalık bakımları vardır genelde, yapılsa iyi olur.
Koagülasyon cihazları genelde yarı manueldir, kontrol okutmakta fayda vardır. Koagülasyon test sonuçlarını onaylarken titiz olmakta fayda vardır çünkü bu değerlere göre hastaların ilaç dozları ayarlanmaktadır. Uyumsuz sonuçlarda veya çok yüksek değerlerde ilgili hekime bilgi verilir.
Biyokimya laboratuarınız aynı zamanda transfüzyon merkezi olabildiğinden, eldeki kan miktarı (2 A pozitif ve 2 0 pozitif genelde depoda bulundurulur) kontrol edilir. Kızılaydan kan isteği yapılacaksa, formlar hazırlanıp faks çekilir. Miadı dolan kanlar imha edilir (imha tutanağı tutulur, depodan düşüm yapılır). Kızılaydan gelen kanlar sisteme kaydedilir. İstek yapan servislere kan teslim tutanağı ile birlikte, cross yapılarak teslim edilir. Teslim edilip, laboratuardan çıkan kanlar tekrar geri alınmaz.

Bunlardan sonra artık çalışmaya hazır bir laboratuar vardır. Sonuçlar çıkmaya başladıkça, uzman da onay yapmaya başlar. Sonuçları onaylarken, hastanın yaşı, cinsiyeti, tanısını kontrol eder. Uyumsuz sonuçlarda testin tekrar edilmesini veya tekrar kan alınmasını talep eder.
Uygunsuz alınan örnekleri veya uygunsuz gönderilen örnekleri reddeder.
Hastanın hayatını tehdit edebilecek sonuçları, telefonla ilgili uzmana haber verir ve bunu panik değer bildirim formuna işler. Hastaların sonuçlarında bir anormallik veya uyumsuzluk gördüğünüzde, ilgili hekimi arayıp, hekim arkadaşın böyle bir sonucu bekleyip beklemediği, eğer isterse testi tekrar edebileceğinizi belirtirsiniz. Mikrobiyoloji uzmanı yoksa, hepatit, HIV, VDRL gibi testler de sizin sorumluluğunuzdadır. Bu testlerle daha yakından ilgilenirsiniz, çünkü biyokimya uzmanlık eğitiminde olmayan testlerdir. Bilmemek ayıp değildir ama öğrenmemek ayıptır Smile

Kan alma birimi sizin testlerinizi etkileyebilecek önemli yerler olduğundan, kanların alınması ve taşınması ile ilgili süreçleri de izlemeniz gereklidir.

Aylık istatistik yapması kendi lehinedir. Hangi testin ayda-yılda ne kadar çalışılacağını kesin olarak bilmeli ve dökümante etmelidir. Firmalardan, ihale sonucu alınacak miktarların hepsini bir anda almadığı için, azalan kitler için firmayla iletişime geçip istek yapmalıdır.
Biyokimya tüpü, pipet ucu, kan grubu seti, printer kağıdı, idrar tüpü, gayta kabı , lam lamel gibi sarf malzemeleri de yakın takipte tutması gereklidir. Bunlar bitince o iş durmaktadır çünkü.
Eğer ihale sürecinde olan bir laboratuarsa, teknik şartnameler, formlar hazırlanmalı ve ilgili yerlere zamanında sunulmalıdır. Siz her şeyi zamanında sunsanız bile, ihale süreçleri genelde zamanında olmadığından, istenen miktarları biraz yüksek tutarsınız (hizmetin aksamaması için). Yine eğer dış kalite kontrol çalışacağınız bir günse, teknisyen arkadaşlara, dış kalite kontrol serumunu hazırlatıp çalıştırırsınız ve çıkan sonuçları internetten girersiniz. Gelen dış kalite raporları varsa inceleyip dosyalarsınız (bakanlık bu dosyalama işlerine önem verir).
Dış kaliteden sonucu kötü gelen testlerle ilgili düzeltici faaliyet yaparsınız, genelde bunun için firma ile iletişime girip ortak hareket etmekte fayda vardır.

Rutinin dışında her planı alt üst edebilecek olan durum, 4-5 cihazdan birinin bozulmasıdır. Bu durumda teknik servisle iletişime geçersiniz. Fakat onların perifere ulaşmaları zaman alacağından, testler istek yapmaya kapatılır ve ilgili servislere bilgi verilir. Tutanak tutulması faydalıdır.

Bu işlerlerin hepsi için zaman vardır. Tabi ki cihaz bozulduğu zaman sıkıntı büyüktür veya ihale zamanında yapılmamışsa kit miktarlarınız azalmışsa sıkıntılı durumlar yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, çevre ilçelerden kit borç alınır veya firmadan talep edilir, ikili ilişkiler kullanılır. Son tercih olarak doğrudan alıma çıkılabilir fakat pek tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir, insanın başına ne gelirse doğrudan alımlarda gelmektedir. Zaten ihale sözleşme tarihi bittikten sonra doğrudan alımla çalışılmaya devam edilmesi yasal sorunlar da yaratmaktadır.

Bir gün yaklaşık olarak bu şekilde son bulur. Gün içindeki boş zamanlarda, çay-kahve-sohbet yapabilirsiniz. Kitap okumaya bile fırsat bulunabilir(laboratuarınızda sistem oturmuşsa ve cihazlarda sorun yoksa). Mesai bitiminde siz evinize giderken laboratuarınız çalışmaya devam edecektir. Bunun için nöbetçi teknisyeninizle iletişim halinde olursunuz. Herhangi bir sorunda sizi arayabilir. Fakat teknisyenleriniz, bilgili, tecrübeli ve sorumluluk sahibi kişilerse çok daha rahat edersiniz.

Yönetimle olan ilişkilerde genelde derdinizi pek anlatamazsınız, anlatsanızda pek anlaşılmaz. Laboratuarlarda sorun çıkmadığı sürece kimse sizi arayıp sormaz (genelde). Bu yüzden sizin haricinizdeki yönetimsel sorunlarla ilgili sürekli görüşmeler halinde olup, toplantı ve komisyonlarda görüş bildirmekte fayda vardır.
Ara
Cevapla
#2
QVJyOj.png
Ara
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TUSu-STSyi nasıl kazanamadım (Bir başarısızlık öyküsü) Doktorumtrak 0 1,860 04.02.2018, 05:10
Son Yorum: Doktorumtrak
  TUSta 3 ayda 32 puandan 60 puana nasıl yükseldim? tusgamer 0 1,595 26.12.2017, 17:38
Son Yorum: tusgamer
  Dahiliye Dersine Nasıl Çalışılır ? tusgamer 0 5,906 26.12.2017, 14:24
Son Yorum: tusgamer

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi