Doktorlar Forumu

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Halk Dilinde Hastalık Adları İsimleri
#1
Peptik ülser
Medeniyet hastalığı

Gut hastalığı 
Damla hastalığı
Halk arasında “kralların hastalığı” olarak bilinen bu rahatsızlık vücuttaki ürik asit düzeylerinde oluşan sorundan kaynaklanıyor. Ürik asidin kristalize olup eklemlere çökelmesiyle oluşan hastalık, ayak başparmağı büyük ekleminde cereyan etmekle birlikte eller, kollar ve diğer eklem yerleri de etkilenebiliyor. Tedavi edilmezse böbrek rahatsızlıklarına, sakat eklemlere, kemik ve tendonlarda iltihaplanmaya neden olabiliyor.

Tüberküloz(Verem) hastalığı 
İnce hastalık: 
Tıp dilinde “tüberküloz” ya da “verem” olarak bilinen hastalık, akciğerlere yerleşip kan veya lenf yoluyla yayılabiliyor. Günümüzde tedavisi mümkün ve korunulabilir bir hastalık olmasına karşın, hala en çok ölümle sonuçlanan bulaşıcı hastalıklardan biri olma özelliğini koruyor.

Retinitis pigmentosa
Tavuk karası:
Tıptaki adı “retinitis pigmentosa” olan hastalık, beyne giden sinirlerin görevlerini zamanla yerine getirmemesinden kaynaklanıyor. Küçük yaşlarda fazla belirgin olmayan, ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte belirmeye başlayan hastalık, zaman ilerledikçe körlüğe kadar gidebiliyor.

Glokom 
Karasu: 
Tıpta “glokom” olarak adlandırılan hastalık, göz tansiyonu anlamına geliyor. Göz içi tansiyonun normal değerleri aşması halinde sinir hücrelerinde kayıplar oluşmaya başlıyor. Sinirlerin tamamen tahrip olması durumunda da görme kaybı meydana geliyor.

Senkop 
Bayılma: 
“Senkop” denilen bu durum, aniden gelişen, dolaşım yetmezliğine bağlı, beynin kısa süreli kansız kalması sonucu ortaya çıkan geçici bir bilinç kaybı. Kan basıncının düşmesi, açlık, ani sevinç, üzüntü ya da şaşkınlık, kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre kalma gibi nedenlerle oluşabiliyor.

Anevrizma 
Baloncuk: 
Tıp dilinde “anevrizma” denilen durumdur. Temiz kan taşıyan damarlarda oluşan genişlemelerden kaynaklanır. Beyin anevrizmaları ani kanamalarla zaman zaman dramatik sonuçlar doğurabilir.

Paronychia 
Dolama: 
Tıp dilinde “paronychia” olarak bilinen rahatsızlık, parmağa cisim batması sonucu tırnak dibinde meydana gelen iltihaplanmadan kaynaklanır. Başlangıçta kızarıklık ve hafif ağrıyla kendini gösterirken, daha sonra içi su dolu sivilceye dönüşür. Kan zehirlenmelerine neden olduğu için doktora görünmekte fayda vardır.

Ürtiker hastalığı 
Kurdaşen:
Ürtiker (kurdaşen), ciltte meydana gelen genellikle kaşıntılı, yuvarlak veya oval şişliklerdir.

Konversiyon bozukluğu 
Histeri:
Halk dilinde histeri olarak geçer. M.Ö. 400 yıllarında Mısırlılarda bu hastalığın belirtileri tanımlanmış ve nedeninin beden içinde dolaşan rahim olduğu ileri sürülmüştür. Konversiyon terimini ilk kullanan Freud’dur. Freud’a göre bilinç dışında bastırılmış ve rahatsızlık veren düşünceler döndürme mekanizmasını kullanmak suretiyle bu hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalık kişinin ruhsal sıkıntısının beden diliyle ifade edilmesi olarak ta yorumlanabilir.

Fronkül 
Kan çıbanı
Halk dilinde kan çıbanı olarak bilinir. Stafilokoklar tarafından meydana getirilen, kıl foliküllerini de tutan bir piyodermidir

Anthrax 
Şirpençe yada karakabarcık
Halk dilinde şirpençe veya karakabarcık diye bilinen furonküllerin bir araya gelmesinden oluşan iltihaplı tümöral bir piyodermidir. Kan çıbanından farklı olarak birden fazla baş verir. En çok yüzde, boyunda ve omuzlarda görülür. Ateş ve genel durumda bozukluk dolayısıyla daha güçlü bir antibiyotik tedavisi ve vücudun direncini artıracak ilaçlar verilir. Bazen cerrahî olarak müdahale etmek gerekir

Kabakulak hastalığı 
Yazma

Pelat 
Saç kıran
Saç döken ``pelat`` hastalığı, bir deri hastalığıdır. Saçlar yer yer plakalar halinde dökülür. Derinin o bölgesi çıplak kalır. Bu mikroplu bir hastalık değildir. Kişinin sinir ve ruh sarsılmasıyla (stres) ilgilidir. Bazen büyük bir sıkıntıdan olur. Uygun bir tedaviyle saç yeniden çıkar. Bu şekilde saç dökülmesine halk dilinde ``saç kıran`` denir. 

Osteoartrit 
Kireçlenme

Elefantiasis 
Fil Hastalığı
Özellikle bacakların şişip, genişlemesi şeklinde ortaya çıkan bu hastalığa halk arasında gelincik, tıp dilinde elefantiasis denir. Nedeni lenf kanamalarının iltihaplanıp, şişmesidir.

Albüminüri 
Aktutma
İdrarda, albümin bulunmasına; Tıp dilinde Albüminüri; halk arasında ise, aktutma denir

Arpacık
İt dirseği
Halk arasında it dirseği de denir. Doktorların Hordoleum dedikleri hastalıktır.

Arterio Skleroz veya Atheremo 
Damar kireçlenmesi
Vücuttaki kan damarlarının bir kısmının veya tamamının sertleşmesi sonucu, esnekliklerini keybetmesine; halk arasında damar kireçlenmesi tıp dilinde ise Arterio Skleroz veya Atheremo denir.

Brucelloz 
Malta Humması veya Mal hastalığı
Bir hayvan hastalığı olmasına rağmen insanlarda da görülebilen bulaşıcı bir hastalık. Tıp dilinde Bruselloz olarak bilinen bu hastalığa Akdeniz humması da denir.

Hipospadias 
peygamber sünneti veya yarım sünnet Peygamber sünneti ya da yarım sünnet olarak da bilinen hipospadiyas erkek çocuklarda görülen doğumsal bir anormalliktir.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi